Profesörlerin Özel Muayene ve Ameliyat Ücretleri 2021 (Tüm Hastaneler)

Profesörlerin Özel Muayene ve Ameliyat Ücretleri 2021 (Tüm Hastaneler), Profesörlerin Özel Muayene ve Ameliyat Ücretleri 2021 (Tüm Hastaneler) başlığı altında tüm araştırılan bilgileri paylaşmaya çalıştık.

21.10.2021
Profesörlerin Özel Muayene ve Ameliyat Ücretleri 2021 (Tüm Hastaneler)

Profesörlerin Özel Muayene ve Ameliyat Ücretleri 2021 (Tüm Hastaneler): Devlet hastanelerine gidebileceğiniz gibi üniversite hastanelerinde de muayene ve ameliyat olabilirsiniz. Burada bulunan profesörlerin fiyatları değişiklik gösterecektir. Üniversite hastanesinde profesör aracılığıyla ameliyat olduğunuzda devlet hastanelerinden daha çok ücret ödersiniz. Devlet hastanelerinde yatış için ekstra ücret talep edilmezken üniversite hastanelerinde kaldığınız süre zarfında yatak ücreti ödersiniz. Ayrıca profesörlere giderek özel muayene de olabilirsiniz. İçeriğimizde üniversite hastanelerindeki muayene fiyat aralıklarını, özel hastane ameliyat fiyatları, devlet hastanesi ameliyat fiyat aralıkları, özel hastanelerde kardiyoloji ücretli mi, özel hastanelerde devlet neleri karşılıyor, ameliyat ücreti sorgulama ile ilgili bilgi alabilir ve öğrenebilirsiniz.

Üniversite Hastanesinde Profesöre Ameliyat Olmak

Sağlık oldukça önemli konudur. Bazı vatandaşlarımız bölgelerinde bulunan devlet hastanelerine giderek ameliyat olmaktadır. Bazıları ise bu hususta daha hassas davranarak özel hastane ve üniversite hastanesi araştırması yapmaktadır. Devlet hastanelerinde ameliyat ve muayene olmak daha maliyetlidir. Lakin maddi anlamda bu fiyatları sıkıntı etmeyenler özel hastanelere giderek muayene olabilecekleri gibi üniversite hastanelerinde bulunan profesörleri de tercih edebilirler. Muayene için ödenecek olan tutarlar, muayene olduğunuz doktorun unvanına göre değişiklik gösterecektir. Buradaki profesörlere muayene olmanız durumunda daha fazla tutar ödersiniz.

Belirlenen muayene fiyatları genelde sabittir. Şayet maksimum tutar 50 TL olarak belirlenmiş ise sizden bu tutarın üzerinde para almaları olabilecek değildir. Üniversite hastanelerinde ameliyat için de ücret talep edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla belirlenmiş olan ameliyat tutarlarının yarısı profesörlere ödenmek zorundadır. Yani burada ortaya profesör fark ödemesi çıkmaktadır.

Belirlenen ameliyat tutarı 1.000 TL ise yarısı kadar yani 500 TL’ de profesör fark ödemesi yapmak gerekmektedir. Lakin bu hususta da yaşanabilecek olumsuz durumların ortadan kaldırılması amacı ile ücretlere de sınırlama getirilmesi söz konusu olmuştur. Lakin cerrahi operasyonun riskli olması durumunda yarısı kadar ücret alınmasına sınırlama getirilebilir. Asgari ücret 2324 TL oldu. Bu düzenleme ile birlikte 2324*2 = 4648 TL üzerinde bir ücret talep edilmemesi gerekmektedir.

Üniversite Hastanelerinde Profesör Muayene Ücretleri

Üniversite hastaneleri özellikle son haftalarda birden fazla vatandaşımız aracılığıyla tercih edilmektedir. Bu durumun sebebi ise üniversite hastanelerinde birden fazla teçhizatın olması ve profesörlerin de ameliyat ve muayene yapmasıdır. Doktorlar, doçent, profesör olabilmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımız nezdinde üniversite hastanelerinin yeri ayrıdır. Geçen senelerde üniversite hastanelerinde muayene fiyatları 5 TL idi. Yapılan zamlar ile birlikte muayene fiyatları 8 TL oldu. Devlet hastanelerinde yapılan muayeneler için de tespit edilen ücret 6 TL olmuştur.

Ayrıca ücret ödemesi yapılan doktorlardan da söz etmek olabilecek olmaktadır. Profesör farkı olarak tespit edilen tutarlar bu muayene tutarının 1 katından fazla olamamaktadır. Bu durumda profesör muayene farkı 8 TL + 8 TL = 16 TL’ den fazla olmayacaktır. Profesörlere muayene olmak isteyenlerin tespit edilen muayene tutarlarını ödemeleri gerekmektedir. Hastanede şayet tespit edilen ücret 70 TL ise, daha fazlasını istemeleri olabilecek olmamaktadır.

Aslını söylemek gerekirse buna halk içinde hoca farkı dendiği de bilinmektedir. Fark olarak alınacak tutarların asgari ücretin iki katından fazla olmaması gerektiğini de tekrar söylemekte yarar var. 2324 * 2 = 4648 TL olan bu tutar asgari ücretin zamlanması ile birlikte artış göstermiştir. Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına Gidebilir mi? isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.

Bunların bunun yanında talep edilen muayene fiyatları aşağıdaki gibidir;

  • Devlet hastanelerinde muayene ücreti: 6 TL
  • Eğitim ve araştırma hastanelerinde: 7 TL
  • Üniversite hastanelerinde: 8 TL
  • İlaç bedeli olarak emeklilerden %10, çalışanlardan %20 kesinti
  • Reçeteler için 3 TL, üç kutudan sonra yazılacak olan ilaçlar için her biri için 1 TL
  • Özel hastanelerde maksimum yüzde 200 oranında fark
  • Ortez ve vücut dışında kullanılan protezlerde yüzde 10, yüzde 20 oranlarında ücret talep edilmektedir.

Profesör Ameliyat Ücretleri

Aşağıdaki tabloda ameliyat fiyatları gösterilmektedir. Ameliyat fiyatları sigortalılık durumu ve hastanelere göre değişiklik arz etmektedir. Ameliyat için ünvanı olmayan doktorlara verdiğimiz tutarlar ile profesör ameliyatları içinde en fazla 1 kat fark olması gerekmektedir.

Devlet Hastanesi Ameliyat Ücretleri

Ameliyat Olunacak Alan, Sosyal Güvenlik Kurumunun Ödediği, Özel Hastanenin Talep Edeceği Tutar değişmektedir Misal verilecek olursa; Normal Doğum da Sosyal Güvenlik Kurumunun Ödediği 432,00 TL olurken, Özel Hastanenin Talep Edeceği Tutar 864,00 TL olacaktır. Kalp Kapakçığı Ameliyatında ise ek bir ücret talep edilmiyor.

Dizdeki Menisküs onarımı için Sosyal Güvenlik Kurumunun Ödediği tutar 1.202,69 TL olurken Özel Hastanenin Talep Edeceği Tutar ise 2.405,38 TL olacaktır. Bu fiyatlarda profesörlerin hoca farkı da fiyat aralıkları değiştirecektir. Misal verilecek olursabir ameliyat için normal şartlarda ödenecek olan tutar 2 bin TL ise profesör farkı olarak maksimum 1.000 TL verilebilir. 10 bin TL’ lik bir ameliyatta ise 5.000 TL vermek gerekecektir. Lakin cerrahi operasyonun çok fazla risk içermesi durumunda verilen profesör fark tutarlarında indirim yapılması gibi bir durum söz konusu olmaktadır. Özel sigortası olan vatandaşlarımız ise özel hastanelerde daha uygun fiyatlara ameliyat olduklarından dolayı genelde özel hastaneleri tercih etmektedirler.

Muayene Katılım Payı Sorgulama

4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama işlemleri E-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için muayene katılım payı sorgulaması linkine tıklamanız yeterli.

Üniversite Hastanelerinde Yatak Ücretleri

Bilindiği gibi özel hastanelerden yatak ücreti talep edilmektedir. Özellikle odanın tek kişilik olması durumunda alınan fiyatların tutarları daha farklı olmaktadır. Yönetmelikte işlem bedeli olarak hastane aracılığıyla sunulan otelcilik hizmeti gösterilmektedir. Sunulan kaliteye göre Üniversite Hastanelerinde Yatak Ücretleri işlem bedeli 30 TL ise 90 TL olacak ve bu fiyatı aşmamak kaydı ile yatak ücreti alınması olabilecek olmaktadır. Bu ücretler devlet hastanelerinde hastalardan talep edilmiyor. Lakin üniversite hastanelerinde katkı payı adı altında alınabiliyor.

Bunların bunun yanında ücret Sosyal Güvenlik Kurumu’na faturalandırılamıyor. Tv, telefon, tek yataklı ve banyosu bulunan odalardan normal tutarın 3 katını geçmemek içerisinde ücret talep edilebilmektedir. Sunulan otelcilik hizmetinin kuruma fatura kesilmesi olabilecek olmamaktadır. 

Üniversite Hastanelerinde Ücretsiz Ameliyat Yapılıyor mu?

Üniversite hastanelerinde muayene ve ameliyat fiyatları devlet hastanelerine göre daha pahalı olmaktadır. Bu durumun sebebi yukarıda söz ettiğimiz profesör farkından kaynaklanmaktadır. Bu tutarların hastanelere göre değişmektedir. Şayet üniversite hastanesi ile Sağlık Bakanlığı içinde bir anlaşma varsa burada yazan tutarlar talep edilecektir. Anlaşmalı olan kurumlarda ameliyat olmanız durumunda ekstra ücret ödememek gibi bir durum da söz konusu olmaktadır.

Bu hususta yapılması gereken üniversite hastanelerinden geniş bir şekilde bilgi almak olacaktır. Hastanelere giderek fiyat hususunda geniş bir şekilde bilgi alabilir ve ücret ödeyip ödemeyeceğiniz hususunda emin olabilirsiniz.

Aşağıdaki sağlık hizmetleri ücretsiz olup herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. 

Ücret Ödenmeyen Sağlık Hizmetleri

Aşağıdaki işlemlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ücret Ödenmeyen Sağlık Hizmetleri ayrıntı kısmı ise şöyle;

  • Üniversite hastaneleri dışında kalan kardiyovasküler cerrahi 
  • Yoğun bakım hizmetleri 
  • Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri 
  • Yanık nasıl tedavi edileceği 
  • Kanser nasıl tedavi edileceği 
  • Yenidoğan sağlık hizmetleri 
  • Hemodiyaliz tedavileri 
  • Doğumsal anomali 
  • Kök hücre, organ ve doku nakli 

Ücret Ödenmeyen Sağlık Hizmetleri

Bunların bunun yanında özel hastanelerde bazı hizmetlerden de herhangi bir ücret talep edilmesi olabilecek olmamaktadır.

  • Acil sağlık hizmetleri 
  • Yoğun bakım hizmetleri 
  • Travma 
  • Sevkle gelen vakalar 
  • Müşahade altında olan hastalar 

Bu durumlardan dolayı acil sağlık merkezlerine giden hastalardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Lakin bazı durumlarda ücret almak amacı ile hastaların girişleri acilden yapılmamaktadır. Hasta yakınlarının bu durumlara imtina etmesi gerekmektedir. Böyle bir sıkıntı ile karşılaşıldığında Sağlık Bakanlığı Şikayet İhbar Hattı olan 184‘ ü arayarak gerekli şikayetler bulunabilirsiniz. Özel Hastanelerin Muayene Ücretleri isimli içeriğimizden geniş bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

SGK Tarafından Karşılanan Tutarlar

Muayene ve ameliyat fiyatlarının SGK ile anlaşmalı hastane olması ve kişinin da sigortalı olması durumunda bir kısmı karşılanmaktadır.

Yukarıda başlıklarda da bazı ameliyatların fiyatları gösterilmektedir. Tutarların belirli bir bölümü Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamı içinde karşılanmakta olup özel hastaneye gidecek olanların ödeyecekleri tutarlar da tablonun son sütununda bulunmaktadır. Bazı ameliyatlar için özel hastanelerde ekstra ücret  talep edilmemektedir. Üniversite hastaneleri de yine 1 katı tutarından fazla olmamak kaydı ile hoca farkı talep edebilirler. 

Genel Sağlık Sigortası Gerekli Evraklar ve Belgelere inceleyebilirsiniz.

Muayene Ücretleri 2021 Ne Kadar?

Ameliyat fiyatlarının bunun yanında bir de muayene fiyatlarına göz atalım. SGK aracılığıyla karşılanan tutarların bunun yanında tıp merkezlerinde, branş hastanelerinde ve özel hastanelerde ödenecek olan tutarlar değişiklik göstermektedir. SGK aracılığıyla ödenen tutarlara bir de hastane değerine göre fark ödemesi yapılması olabilecek olmaktadır.

Özel Hastane Ameliyat Ücretleri

Aynı operasyon için özel hastanelerin fiyat aralıkları değişiklik göstermektedir. Özel hastane ameliyat fiyat aralıkları ise;

  • Sezeryan Doğum ameliyat ücreti: 975 TL
  • Kalça Eklem Protezleri fiyatları: 26 bin TL
  • Hemoroid Ameliyatı fiyatı: 980 TL
  • Kısırlık Tedavisi Ameliyatı fiyatı: 800 TL
  • Genizeti Ameliyatı fiyatı: 1.000 TL
  • Dizdeki Menisküs Onarım Ameliyatı fiyatı: 2.850 TL
  • Bademcik Ameliyatı fiyatı: 1.600 TL
  • Varis Ameliyatı için ücret alınmamaktadır.
  • Kalp Kapakçığı için ek ücret alınmaz.
  • Normal Doğum Ameliyatı: 1.000 TL
  • Apandist Ameliyatı: 950 TL
  • Katarakt ve Lens İmplantasyon Ameliyatı: 250 TL
  • Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı: 2.600 TL
  • koroner By-Pass Ameliyatı: Ek alınmaz.
  • Açık Prostat Ameliyatı: 2.000 TL
  • Açık Safra Kesesi Ameliyatı:1.600 TL

Özel hastane ameliyat fiyat aralıkları her hastaneye göre değişiklik göstermektedir.

Muayene fiyatları

Üniversite hastanelerinde talep edilen tutarlar devlet hastanelerinden daha fazla olmaktadır. SGK aracılığıyla karşılanan tutarların bunun yanında fark ödemesi yapmak da gerekmektedir. Bu hususta size fiyat hususunda bilgi edinmeniz amaçlı bir sorgulama sistemi öneriyoruz.

Ameliyat Ücreti Sorgulama Sayfası

Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla geliştirilmiş bu sayfa üzerinden ücretler ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca yapılması gereken tetkiklerin söz konusu olması durumunda işlemler bölümünden tahlil bölümünü tercih etmeniz gerekmektedir.

İlave ücret hesaplamak için buraya tıklayarak bu sayfaya varabilirsiniz. Burada hastanelere göre ödeyebileceğiniz tutar aralıkları gösterilmektedir. Bu tutarlar dışında sizden daha fazla tutarlar talep edilmesi olabilecek değildir.

Yapılacak olan bazı ameliyatlardan ekstra ücret talep edilmezken bazı ameliyatların ücretli olduğu bilinmektedir. Ameliyat bulunacağınız hastaneyi arayarak geniş bir şekilde bilgi edinmeniz olabilecek olacaktır. Bazı ameliyatlarda SGK kapsamı içinde karşılanan tutarlar dışında ekstra ücretler talep edilmesi yasal olmamaktadır. Bu uygulamalara rastlamanız durumunda şikayet hakkınız mevcuttur. Ayrıca özel hastanelere acilden giriş yaptığınızda herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini de tekrar hatırlatalım.

Ayrıntılı Fatura İsteyin

Muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edin. Ödemelerin fazla olup olmadığını https://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/ internet adresine girerek ‘Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?’ bölümünden sorgulayın. Ödeme fazlaysa hastaneden talep edin. Olumsuz yanıtta iadeli taahhütlü dilekçeyle talebinizi yineleyin.

Cezada Kesilir

İade isteklerinize olumsuz yanıt verilirse, usulsüz ücret alan hastaneyi SGK’ya bildirin. Bunun için ‘Alo 170’i arayabilir yahut bizzat il ve ilçelerdeki SGK Müdürlükleri’ndeki ‘Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne başvurabilirsiniz. SGK, hastaneye fazla alınan fiyatının 5 katı ceza kesiyor. Hastane, fazla ücreti iade etmezse ceza 10 katına çıkıyor.

Talebe rağmen hastaneden olumsuz yanıt aldıysanız ‘hakem heyeti’ne başvuru seçeneği var. Büyük şehirlerde 3610, ilçe ve kasabalarda 2400 liranın altındaki alacaklar için hakem heyetlerine başvuru yapılabiliyor. Ayrıca SGK, tedavi sonrası sistemine kayıtlı telefona “Sizin adınıza hastaneye şu miktarda para ödedik” diye mesaj gönderiyor. Ödediğinizle karşı karşıya getirin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.