Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

25.10.2021
Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul ve muhtaç kişilere ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediyeler, dernekler vb. kurumlar tarafından 2021 yılında da geçmiş yıllarda olduğu gibi maddi yardımlar yapılmaya devam ediyor.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar, içinde bulundukları maddi sıkıntılardan kurtulmak adına belediyelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ve diğer kurumların maddi yardımlarına başvurabiliyorlar.

Pandemi sürecinde işyerini kapatan ya da işyerinden çıkarılan kişiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 1100 TL pandemi yardımını alabiliyorlar.

Bu yazımızda muhtaç ve yoksul kişiler için maddi yardım başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Ülkemizde Para Yardımı Yapan Kurumlar Hangileri?

Dar gelirli vatandaşlarımız, belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, derneklere, vakıflara, ünlü ve zengin işadamlarına ve ünlü sanatçılara maddi yardım almak adına başvurabiliyorlar.

Maddi yardım yapan kurum ve kişileri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Dernekler
  • Vakıflar
  • Ünlü işadamları ve onlara ait şirketler
  • Ünlü sanatçılar
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü

Yoksul ve dar gelirli vatandaşlara her daim bütçesi doğrultusunda yardımcı olan belediyeler; ihtiyaç sahiplerine para yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı gibi birçok yardım da yapıyor.

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuran kişiler de para yardımı, giysi yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı vb. yardımlardan yararlanabiliyorlar.

Herhangi bir geliri olmayan işsiz vatandaşlar ise TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, kendilerine fakirlik maaşı bağlanması taleplerini iletebiliyorlar.

İşsiz vatandaşlar; kendilerine fakirlik maaşı bağlanması durumunda her ay 1037,96 TL maaş alıyorlar.

Ülkemizde muhtaç ve kimsesiz vatandaşlara birçok yardım sunan dernekler ve vakıflar da yoksullara düzenli ya da birkaç seferli olacak şekilde para yardımı yapabiliyorlar.

Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Maddi yardım yani para para yardımı almak için belediye yada kaymakamlıklara başvuruda bulabileceğiniz gibi bir çok iş adamı ve vakıf maddi yardım vermektedir. Maddi yardım almak yani maddi yardım başvurusunda bulunmak için yapmanız gerekenler yazımızın devamında.

Maddi yardım başvurunuzu nasıl gerçekleştirebileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Belediye Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahipleri; belediyelerin para yardımına ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediyeye giderek ya da e-devlet üzerinden kolaylıkla başvurabiliyorlar.

Başvurular; belediyelere bağlı olan sosyal hizmetler müdürlüklerinde başvuru formu doldurmak suretiyle de yapılabiliyor.

E-devlet üzerinden para yardımına başvurmak isteyen vatandaşların öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; Uygulamaya Git seçeneğini tıkladıktan sonra para yardımı başvuru formunu görüntüleyebiliyorlar.

Başvuru formunda mevcut olan sosyal yardım türleri arasından ‘Belediye Para Yardımı(Nakdi Yardım) seçeneğini işaretlemek suretiyle yardımlara başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar, e-devlet başvuru formunda yeni doğan bebek paketi yardımı, kırtasiye yardımı vb. diğer yardımları da görüntüleyebiliyor ve ihtiyaç duydukları yardıma tek bir form üzerinden hızlı bir şekilde başvurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden yapılan tüm başvurular; ön başvuru olarak kabul ediliyor.

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın para yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı vb. yardımlarına başvurmak isteyen vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri ve başvurularını bizzat gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından pandemi dolayısıyla yoksul ve yardıma muhtaç vatandaşlara dağıtılan 1100 TL EİKP ödemelerine yani pandemi sosyal destek yardımına ise e-devlet üzerinden başvurabiliyorsunuz.

1100 TL 3.faz pandemi yardım parasına hemen başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu?basvuru=formu linkini tıklayabilirsiniz.

Başvuru formunda size yöneltilen tüm soruları eksiksiz bir şekilde yanıtladıktan sonra başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Aylık hane halkı toplam kazancınız 5000 TL üzerinde olsa dahi 1100 TL pandemi sosyal yardım parasına başvurabilirsiniz.

Ancak daha önce birinci ve ikinci faz yardımların ikisinden birden yararlanan kişilerin üçüncü faz sosyal destek yardımından yararlanamayacaklarını da hatırlatmak istiyoruz!

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yoksul ve muhtaç engellilere, yetim ve öksüzlere, dul kadınlara ve kimsesiz yaşlılara fakirlik maaşı bağlıyor.

2021 yılında kendilerine fakirlik maaşı bağlanan kişilerin hesaplarına her ay daha önce de bahsettiğimiz gibi 1037,96 TL yatırıyor.

Fakirlik maaşına başvurmak isteyen ihtiyaç sahiplerinin Vakıflar Bölge Müdürlüklerine bizzat gitmeleri veya Bölge Müdürlüklerine e-posta yoluyla başvuru dilekçelerini iletmeleri gerekiyor.

Yani para yardımına ihtiyacı olan yoksul vatandaşlar; Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına iki şekilde başvurabiliyorlar.

Dernek ve Vakıf Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dernek ve vakıfların maddi yardımlarına bu kurumlara ait olan resmi internet siteleri üzerinde yer alan iletişim bilgileri sayesinde başvurabiliyorsunuz.

Yani dernek ya da vakfa ait telefon numarasını arayarak ya da mail göndererek, maddi yardıma ihtiyacınız olduğundan bahsedebiliyorsunuz.

Ünlü işadamlarından maddi yardım alabilmeniz içinse onlara ait olan şirketlerin genel müdürlükleriyle iletişime geçmeniz gerekiyor.

E-Devlet Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden daha önce de bahsettiğimiz gibi 1100 TL pandemi yardım parasına ve belediyelerin para yardımına başvurabiliyorsunuz.

1100 TL para yardımına hemen başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu linkini tıklayabilirsiniz.

Belediye para yardımına ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linki üzerinden başvurabilirsiniz.

E-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine giderek, şifrenizi kolaylıkla alabilirsiniz.

Maddi Yardım Başvurusu Sorgulama

İhtiyaç sahibi ve yoksul vatandaşlar; maddi yardım başvurularının başvurdukları kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığını yani para yardımı alıp alamayacaklarını da öğrenebiliyorlar.

Ülkemizde belediyeler ve diğer kurumlar; ihtiyaç sahiplerinin yardım başvurularını değerlendirdikten sonra başvuru sahiplerine ortalama bir ay içerisinde dönüş gerçekleştiriyor.

Kurumlar; başvuru sahipleri tarafından teslim edilen belgeleri ve yardım başvuru formunda paylaşılan tüm bilgileri detaylıca inceleyip, araştırdıktan sonra para yardımı yapacakları muhtaç kişileri belirliyor ve bu kişilere dair bir liste hazırlıyorlar.

Para yardımı başvuru sorgulama işlemi için yapmanız gerekenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Belediye Para Yardımı Sorgulama

E-devlet başvuru sayfası üzerinden para yardımı sonucunuzu öğrenebiliyorsunuz.

Alternatif olarak ALO 153 Beyaz Masa hattını arayarak da başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığına dair yetkili kişilerden detaylı bilgi alabiliyorsunuz.

Başvuru sonuçlarına, başvuru şartlarına ya da başvurunuza dair her türlü konuda bilgi edinmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Sorgulama işlemi için bizzat başvurduğunuz belediyeye gidebilir ya da belediyeyi arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ya da vakfı arayarak, başvurduğunuz para yardımına ya da diğer yardımların sonuçlarına dair bilgi alabilirsiniz.

ALO144 ya da ALO183 sosyal destek hatlarından birini arayarak da başvuru sonucunu öğrenebilirsiniz.

E-devlet sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı başvurunuzun kabul edilip edilmediğini başvurduğunuz Vakıflar Bölge Müdürlüğünü arayarak öğrenebilirsiniz.

Telefon ile bilgi edinmek istediğinizde 0312 415 50 00 telefon numarası üzerinden yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Dernek ve Vakıf Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Dernek ve vakıf para yardımı başvuru sonuçlarını sorgulamak adına başvurduğunuz dernek ve vakfın telefon numarasını arayabilirsiniz.

Aynı şekilde ünlü işadamlarına ait şirket para yardımı başvurularınız için bu şirketlerin genel müdürlüklerini arayabilirsiniz.

Maddi Yardım Başvuru Formu

Kurumların para yardımlarına başvurmayı düşünen tüm ihtiyaç sahiplerinin başvuru esnasında mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda kişiler; maddi durumlarına yani mesleklerine, aylık kazançlarına, aylık giderlerine, aylık hane halkı kazançlarına ve giderlerine dair bir takım soruları yanıtlıyorlar.

Böylelikle başvurulan kurumlara ekonomik durumlarına ve para yardımına ihtiyaç duyup duymadıklarına dair bilgi vermiş oluyorlar.

Kurumlar; başvuru formundaki bilgileri değerlendirerek, gerçek anlamda ihtiyaç sahibi kişileri ve onların ailelerini tespit ederek, onlara yardımcı oluyor.

Maddi Yardım Başvurusunda Talep Edilen Belgeler

Başvuru sahibi kişilerin para yardımı alabilmeleri için başvurulan kurum tarafından kendilerinden talep edilen bazı belgeleri de teslim etmeleri gerekiyor.

Bu belgeler, kurumlara kişilerin muhtaçlık durumlarına dair bilgiler veriyor.

Maddi yardım başvurusu esnasında talep edilen en önemli belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Gelir belgesi
  • Maaş bordrosu
  • İşsiz kişilerin SGK’dan almaları gereken belge
  • Engelli başvuru sahibinin engellilik oranının en az %40 olduğunu gösteren ve tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu
  • Kronik hastaların hasta olduklarına dair tam teşekküllü bir hastaneden almaları gereken sağlık kurulu raporu
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Kirada oturan kişiler için kira sözleşmesi

Kurumlar tarafından talep edilen belgeler, başvuru sahibinin özel durumuna göre değişebiliyor.

Örneğin, fakirlik maaşına başvuran dul kadınların vefat eden eşlerine dair ölüm belgesini teslim etmeleri gerekiyor.

Maddi Yardımlardan Kimler Yararlanabilir?

Muhtaç ve işsiz kişiler; belediyelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ve diğer kurumların maddi yardımlarından öncelikli şekilde faydalanabiliyorlar.

Başından yangın, sel, deprem gibi ciddi doğal afetler geçen kişiler; belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, dernek ya da vakıflara başvurarak, para yardımı dışında kira desteği, eşya yardımı, gıda yardımı gibi birçok yardım da alabiliyorlar.

Fakirlik maaşına başvurmayı düşünen kişilerin herhangi bir düzenli gelirlerinin, işlerinin hatta üzerlerine kayıtlı menkul ya da gayrimenkullerinin de bulunmaması gerekiyor.

Fakirlik maaşı; yalnızca engelli ve gelirsiz kişilere, yetim ve öksüzlere, dul kadınlara, gelirsiz ve kimsesiz yaşlılara bağlanıyor.

Belediyelerin para yardımına ise düzenli bir işi olmasına rağmen hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri, net asgari ücretin 1/3’üne ya da altına tekabül eden kişiler başvurabiliyorlar. Yani muhtaçlık sınırı altında olanlar, belediyelerden para yardımı alabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan 1100 TL pandemi sosyal yardım parasına ise hane halkı toplam geliri, 5000 TL üstünde olanlar dahi başvurabiliyorlar. Yani bu kişilerde muhtaçlık sınırı şartı aranmıyor.

Dernekler ve vakıflar ise işsiz ve muhtaç kişilere yardımcı oluyor.

Kısacası para yardımından kimlerin yararlanacağı başvurulan kuruma ve başvurulan yardıma göre de değişebiliyor.

Maddi yardımlara kimlerin başvurabileceklerini kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Muhtaçlar ve işsizler
  • Dar gelirli ve yoksullar(muhtaçlık sınırının altında olanlar)
  • Engelliler
  • Kronik hastalar
  • Afetzedeler
  • Muhtaç asker yakınları
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç ve gelirsiz dul kadınlar
  • 65 yaş üstü gelirsiz ve kimsesiz yaşlılar
  • TC vatandaşlığına geçen mülteci ve sığınmacılar

Yukarıda bahsi geçen kişiler; belediyelerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının, valiliklerin ya da kaymakamlıkların maddi yardımlarına başvurabiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne fakirlik maaşı almak adına başvuracak kişilerin kendilerine engelli maaşı, yetim aylığı, yaşlılık aylığı ya da dul aylığı gibi maaşlar bağlanmamış olması da gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca maddi yardım başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de ülkemizdeki kurumlardan ya da kişilerden para yardımı alıyorsanız ya da almayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.