Kredi Kartı Borcu İçin Tapuya Haciz Konulabilir mi? 2021

09.10.2021
Kredi Kartı Borcu İçin Tapuya Haciz Konulabilir mi? 2021

Bugünkü yazımızda kredi  kartı borcunu ödemekte zorluk yaşayan, ödemeleri zamanında yapamayan yasal takibe düşen ve icralık olanlar tarafından araştırılan 5 yıldır kredi kartımı ödeyemiyorum eve haciz gelirse tapuya haciz konulabilir mi, kredi kartı ödenmezse ne olur? ne kadar borca haciz gelir, yapılandırılmış kredi kartı borcu ödenmezse ne olur, eve icra gelir mi? kredi kartı borcu avukat masrafı ne kadar? icra evden eşya alabilir mi, kredi kartı borcu avukatlık olursa avukat masrafı ne kadar olur icralık olan kişi ne yapmalı tüm konular hakkında bilgilere yer verdik.

Kredi Kartı Borcu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?

Bankalar kişinin gelir durumuna ve kredi notuna göre belirleyeceği limiti aşarak borçların asgari ödemesini ödeyemez hale gelen müşterileri için yapılandırma taleplerini olumlu olarak değerlendirip yeni ödeme planı çıkarak borcun kapatılması için yardımcı olacaktır. Kredi kartı borçlarını artık zamanında ödeyemez hale gelenlerin yapacakları ilk şey banka ile iletişime geçmek ve ödemeler için taksitlendirme talebinde bulunmaları gelmelidir. Bundan sonraki süreçte de yapılandırmaya sadık kalarak borçları aksatmadan zamanında yapmak olacaktır. Eğer kişi tüm kolaylıklara rağmen yapılandırılmış borçlarını  da ödeyemiyorsa bu durumda maalesef artık borcu avukata gidecektir ve ödenmiş borçta silinerek üzerine bir de avukat borcu da eklenerek kişinin borcunun tahsil edilmesi istenecektir. Bu durumlara düşen kişiler asgari ödemeyi bile yapamazken üst üste gelen ödemelerde ne yapacaklarını bilemediklerinden dolayı borçları avukata düşmeden önce yapılandırma için banka ile iletişime geçmeleri büyük önem taşımaktadır.

5 Yıldır Kredi Kartı Borcumu Ödeyemiyorum

Bankalardan kredi kartı başvuru yaptıktan sonra elinize ulaşan kartla rahat bir alışveriş yaptınız ancak bir süre sonra fark etmeden limiti aştınız. Ancak aşan kart borcunu nasıl ödeyeceğinizi düşünmeye başladınız ve artık ödeyemeyecek duruma geldiniz. Hatta geçmişteki kredi kartı borcunu da 5 yıldır ödeyemediniz ve bankaların kara listesine alındığınız için kart bloke oldu ve ne yapacağınızı araştırıyorsunuz.  Bu gibi durumlarda nelerle karşılaşacağınızı ve bu durumdan nasıl kurtulabileceğinizi sizler için araştırdık.

Başınız gelecekleri sıralayacak olursa; Borçlarını ödeyemez hale gelenler hakkında bankalar bundan sonraki süreçte, borcun tahsil edilebilmesi için hukuki yollara başvuracaktır ve hakkınızda yasal takip başlatılacaktır. Yasal takip sürecinde borçlu borcunu ödemez ya da banka ile anlaşarak bir yapılandırmaya gitmezse icra takip süreci başlatılacaktır ve yasal takip icra derecesine kadar gelecektir.

Yasal takibe gitmeden önce borcun tahsili için BDDK 180 gün yani 6 aylık süre verecektir. (Daha önceden 90 gün olan bu yasal takip süreci Pandemi sürecinde BDDK’ nın kararı ile 31 Haziran  2021 tarihine kadar 180 güne çıkarılmıştır.)  Yine aynı süre zarfında ödeme yapılmadığı toplam 180 günün aşılması durumunda artık hakkınızda yasal işlem başlayacaktır. Ancak borcun 30 gün sonrasında öderseniz borcunuza ek olarak yalnızca gecikme faizi ödersiniz. Borç ödemesi yapmayanlar hakkında 90. günde ise borçluya ihtar çekilmek sureti ile uyarı mesajları gönderilecektir ve gecikme faizine ek olarak ihtar ücreti de tahsil edilecektir. Bu süreçte borca avukat ücreti yasal faizler ve gecikme faizleri de eklenecek ve borç artmaya devam edecektir.

Bu durumlarla karşılaşmamak için ödemelerin zamanında yapılması ve ödeme planındaki süreleri aksatmadan gecikmeye düşmeden sicilinizi etkilemeden zamanında ödeme yapılması gerekmektedir.

5 yıldır kredi kartı borcumu ödeyemiyorum bankaların kara listesinde adım var mı kredi kartı borcu ödenmezse ne olur icralık olunduğunda evin tapusuna haciz konulabilir mi ipotek nasıl kaldırılır konularını araştıranlar daha önceden kredi kartı kullanarak limit aşımından dolayı kartın borcunu kapatamayan ve icralık duruma düşenler yapılandırma için bankalara başvuruda bulunarak ödeme planı oluşturarak bu plana uygun tarihlerde ödemeleri aksatmadan yapmalı ve borçlarını düzenli ödeyerek kredi skorunu da yükseltmelidir.

Kredi Kartı Borcu 180 gün Ödenmezse Ne Olur 2021

Kredi kartı borcumu ödeyemiyorum, kredi kartı borcum ödenmezse ne olur araştırması yapılmaya devam ediliyor. Sınırsız alışveriş imkanı sunan limitsiz kart sahipleri tüm harcamalar sonrasında ödemeler ile boğuşurken, kredi limiti düşük olanlar da kredi limitini yükseltmek için harcamalarını artırmakta ve vatandaşlar kart borcunu ödeyemez hale gelerek hüsran ile sonuçlanmaktadır. Bu gibi durumlarda kredi borcu ödenemediğinde ne yapılmalıdır merak edilen konular arasında yerini korumaya devam etmektedir. Kredi kartı borcunu üst üste 2 ay boyunca ödenmediği durumlarda banka tarafından tüketiciye ilave olarak ek süre tanınmakta ve bu sürenin 90 güne yaklaşması ile birlikte iki taksit gecikmesi yaşandığından yasal takip öncesinde karta gecikme faizi uygulayarak kişiye yaptırım uygulamaktadır.

Pandemi sürecinde bu 90 gün takip süresi 31 Haziran 2021 tarihine kadar 180 güne çıkarıldığından 6 ay sonunda kart borcu avukata gönderilerek icra takibi başlatılarak kişiden borcu avukat aracılığıyla kapatması için tebligat gönderilir. İhbarı eline ulaştıktan sonra ek süre verilip bu süreyi aşan hala ödemeleri yapmayanlar hakkında yasal takip sonrası dava açılarak borcun mahkeme yoluyla tahsil edilmesi işlemi başlatılır.

Bundan sonra borçlu banka ile olan ilişkini artık avukata devredildiğinden dolayı avukatın oluşturacağı ödeme planına göre yapılan taksitleri ödeme ile yükümlü olacaktır. Bundan sonraki süreçte de yapılandırılmış kredi kartı borcu  da ödenmezse kişiye kartın ödemesini hala daha yapmadığından dolayı banka hesaplarına el konulabilir ve maaşın %25 lik bir bölümüne de haciz gelebilir.

Kredi notu düşüklüğüne sebep olacağından yapılandırma yapılan kart borçlarının da ödenemediği durumlarda avukatlık olunursa ne yapılmalı haberimizde tüm merak edilenler yer almaktadır.

Kredi kartı icralık olursa ne olur tüm merak ettiklerinizi ayrıntıları ile yazımızda bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Avukatlık Olursa Ne Olur?

Kredi kartı borcu avukatlık olursa ne yapılmalıdır bu konuda da bankalar borçlunun adresine gönderecekleri tebligatları eline geçer geçmez banka ile görüşmeli yeni bir ödeme planı oluşturulmasını talep etmelidir ve oluşturulan yeni ödeme planındaki taksitlerin ödemelerine büyük önem vermelidir. Yapılan taksitleri zamanında ödemelidir çünkü yapılandırma sonrasında borçlar aksatanların hem kredi notları düşerek bankaların kara listesine düşecek hem de icralık işlemleri ile uğraşacaktır.

Banka avukatına düşen ve yasal takip işlemleri sonucunda avukat borcu da eklenerek borç yasal faiz, avukat borcu ile birlikte borç bakiyesi yükselmektedir kartı iptal edilen kişinin borca eklenen kart faizi, noter masrafı, haciz, avukatlık ve takip masrafı gibi ücretlerle katlanmaktadır. Bu süreçten sonra vatandaşlar tarafından kredi kartı borcu avukat masrafı ne kadar olacak merak ediliyor.

Kredi Kartı Borcu İçin Tapuya Haciz Konulabilir mi?

Kredi Kartı Borcu Avukat Masrafı Ne Kadar?

Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin borçları banka avukatına devredilerek borcun tahsil edilmesi için yasal takip işlemleri başlatılanlar avukat borcu ile karşı karşıya kalmaktadır. Borcun avukata düşmesiyle birlikte avukat masrafı da alınacaktır. Avukat yasal ücret tarifesine göre banka ile avukatın anlaşmasına göre değişkenlik göstermekle birlikte yasal 2 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete‘ de yayınlanan karara göre ücret tarifelerine göre tahsil edilmektedir.

  • İcra takiplerinde yapılan işlemler için 600 TL.
  • İcra mahkemelerinde takip edilen işler için 700 TL. olmak birlikte ücret tarifeleri ise şu şekildedir:

Kredi borcu için de yasal takip ücret tarifesi;

Yargı Yerleri ile icra iflas dairelerinde yapılan konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen Hukuki yardımlara ödenecek Ücret
İlk 40.000 TL için %15: 6.000 TL
Sonra gelen 50.000 TL %15 :7.500 TL
Sonra gelen 90.000 TL. %9,50: 8.850 TL
Sonra gelen 250.000 TL %7: 17.500 TL
Sonra gelen 620.000 TL %5: 31.000 TL
Sonra gelen 775.000 TL %3,50 27.125 TL
Sonra gelen 1.275.000 TL %1,80
Sonra gelen 3.100,00 TL ve yukarısı için %1

Bankaların avukatları tarafından farklı anlaşmalar ile ücret tarifeleri değişse bile bu tarifeler de uygulanabilir. Avukatlık ücreti, avukatla iş sahibi arasında serbestçe kararlaştırılır hükmünce banka ile avukat arasında ücret tarifesi serbestçe belirlenebilir.

Yapılandırılmış Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Ayrıca yapılandırılmış kart borcu ödenmediğinde kişinin tüm taşınmaz eşyaları ve araçlarına haciz işlemi gerçekleşebilir. Haciz işlemlerinde el konulan eşyalar kişiye ait olması gereklidir başkasına ait eşya haczedilemeyeceğinden kişinin borcunun bu eşyalar ile tahsil edilmesi ile bu süreç ciddi anlamda kişileri etkileyecektir. Kart borçlarının ödenmediğinde yaşanacak sürecin özeti bu şekilde gerçekleşecektir.

Yapılandırılmış kredi borcu için de ödeme yapılmadığında da süreç aynı şekilde ilerleyecektir ancak kefil gösterildiyse borç kefile kalacağından borç ödenmezse zamanında ödeme yapılması için verilen 30 gün içerisinde kefil de bilgilendirilerek uyarılır. Kişinin borçlarının ödenmemesi halinde kefil de sorumlu olacağından kefilin borcu tahsil edilmesi talep edilecektir kefilin de borcu ödememesi halinde ise kefile de icra takibi başlatılabilir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Eve İcra Gelir mi?

Kredi kartına haciz konulur mu? merak ediliyor. Kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde kişilerin en çok merak ettikleri eve icra gelir mi eşyalar haczedilir mi tapuya haciz konulabilir mi oluyor. Kredi kartı borcu yüzünden banka kişinin üzerine kayıtlı olan arazi, tarla, arsa, ev vb. gibi gayrimenkulleri haciz işlemi uyguladığından satışa sunabilir ancak ev dahil içerisinden hayatını idame ettirmek için mevcut olan ihtiyaç duyduğu hiç bir eşya haciz edilemez.

Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur Kanunu merak ediyorsanız yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yeni Düzenlemeler ile Kredi Kartı Borcu Haciz Kalktı 

Bankalara kredi ve kredi kartı borcu olanların, borcunu belirlenen sürelere ödememesi halinde, banka tarafından borcu avukata devredilip kişinin ödeyeceğini taahhüt etmesi ve ödeme yapmaması halinde borç hakkında alacaklı taraf icra müdürü ile birlikte, haciz işlemlerine başlayabiliyor. Bu durumla karşı karşıya kalan vatandaşlar hakkında Yargıtay eve haciz konusunda bazı düzenlemeler yapmaktadır. Ödenemeyen kredi katı borcu olanların her türlü mal ve hakkı haczedilebilmektedir ancak yapılan düzenlemeler ile İcra İflas Kanunu’nun, 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesindeki değişikliğe göre, borçlunun ihtiyacı olan eşyaları haczedilemez. İcra iflas kanunlarına göre haciz işlemlerinin kaldırılabilmesi için belirtilen sürelerin dolmuş olması borçlandığınız kişinin talebi veya onun yerine vekil olan kişinin talep etmesi halinde icra kaldırılabilecektir. İcralık olan kişinin ipoteği kaldırabilmesi için de aşağıdaki işlemleri yerine  getirmesi gereklidir.

İcralık Olan Kişi İpoteğin Kaldırılması İçin Ne Yapmalı?

Haciz işlemleri,  taşınmazlar mallar da 1 yıl, taşınabilir mallarda ise 6 ay içerisinde satış talebi olmadığı ve satış avansının yatırılmaması halinde düşer. İcra Müdürlüğü, tarafından haciz konulan mallar için Tapu sicil Müdürlüğüne haczin kaldırılması için yazı yazdıktan sonra posta yoluyla göndererek borçlu taraftan tebligat giderlerini isteyecektir. Haciz fek müzekkeresini şahsi olarak Tapu Müdürlüğüne götürerek hacizden kurtulup fek belgesi alınabilir. Elden takipli terkin yazılarında İcra müdürlüğüne yazı yazılarak takip için gerekli iznin alındığının ve takip eden kişinin imzasının, isminin ve kimlik bilgilerinin yazılı olması sahteciliğe karşı dikkatli olunması gereklidir. Haciz konulan gayrimenkule dair tüm borcun bittiğini gösterir bir belge niteliği taşıyan bu yazının tapu sicil müdürlüğünce işleme alınmasından sonra, gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılmış olur. İpoteğin kaldırılmasını isteyenler öncelikle Fek yazısı almak için bankaya dilekçe vermelidir. Yine fek yazısının noterde onaylatılması gereklidir. Ayrıca noter onay tarihini takip eden bir yıl içerisinde Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek sicil kaydına işletilmesi gerekir. Bu işlemlerin sonucunda bazı masraflar ortaya çıkar bu masraflar nasıl alınacağını, ipoteğin başlangıcı sırasında imzalanan sözleşmede belirtilmektedir. Banka tarafından belirlenen ipotek kaldırma harç ücreti bankaya yatırıldıktan sonra Tapu müdürlüğü gayrimenkul üzerinde yapacağı incelemeler sonrasında herhangi bir sorun teşkil etmemesi durumunda haciz konulan gayrimenkulün üzerindeki ipotek kaldırılmış olur. Tüm işlemleri tamamlayanların gayrimenkule konulan ipotek birkaç hafta içerisinde kaldırılır.

Tüm bu işlemleri e-devlet kapısı üzerinden Tapularım ekranın sorgulayarak süreci takip edebilir. Ev hacizli ise İİK 82/1-12’ye göre haczin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Ne Kadar Borca Haciz Gelir 2021?

Borç kanunen ödenmesi gereken bir yükümlülüktür ve bir borcun icra işlemine tabi tutulabilmesi için de borcun varlığının yasal olarak ispat edilebilmesi gereklidir. Bankadan alınan kredi ve kredi kartı borçlarının verilen süre içinde ödenmesi ve ödeme planına sadık olunması gereklidir borcu zamanında ödeyemeyen ve hiç ödeme yapmayanlar hakkında banka tarafından borca haciz konulabilir. Borca haciz konulabilmesi için Yasal olarak ödenmesi gereken süre içinde ödenmeyen borçların ödenmesi gerektiğini hatırlatma tebliğine ve ihtarnameye borçlu tarafından itiraz edilmediği ya da borcun ilgili süre içinde ödenmediği hallerde borçluya haciz işlemi başlatılır. Borç miktarı değil de alacaklının borcu tahsil edemediği durumlarda haciz işlemleri başlatıldığından burada ki ayrıntı kişilerin borcu ödeyip ödemediği durumlarda  yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumlarında haciz işlemleri başlatılmasıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.