Engelli Araç Alımı Yüzde (40-90) 2021 Şartları 330.800 TL

Engelli araç alım ÖTV KDV indirim oranları 2021 yılında değişti. %40-%90 engelli araç alma şartları sizlerle..

11.10.2021
Engelli Araç Alımı Yüzde (40-90) 2021 Şartları 330.800 TL

Engelli üzerinden araç almak isteyenler için 2021 yılı Ekim ayı itibariyle engelli raporu ile araç alma şartlarını listeledik. %40-%90 arası engelliler için binek otomobil almanın yöntemleri ve KDV ÖTV indirim oranları sayesinde %32 oranında indirim almanızı sağlayacak. Engelli vatandaşlar raporları ile %32 oranında indirimlerden faydalanabilir ve yerli ve yabancı otomobil satın alabilir. Engelli bireylerin ÖTV muafiyeti hakkını belirleyen en önemli unsur, Engelli Sağlık Kurulu raporunda belirtilen engel oranıdır.

Engelli raporu ile araç alma şartları 2021

Engelli vatandaşlar için Maliye Bakanlığınca Resmi Gazete’de 2019 yılında Özel tüketim vergisi (ıı) sayılı liste uygulama genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ yayınlandı. 2021 yılında da bu mevzuat geçerlidir. Bu kapsamda engelli üzerinden araç satın almak için %40 ve %90 engellilerin şartları şunlardır:

  • Araç alacak engelli vatandaş 18 yaşından büyük olması
  • Engelli aracın sıfır km olması,
  • Satın alınan aracın 5 yıl boyunca satılamaz olması,
  • Engelli raporunun mevzuatta belirtilen hastanelerden alınmış olması,
  • Aracın 1.6 ve daha düşük silindir hacmine sahip olması (1,4, 1,2 1,0 vb.)

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?

Engelli aracını kullanabilecek kişiler hakkındaki mevzuat, “Karayolları Trafik Yönetmeliğidir. Bu kapsamda %90 ve üzeri engelli raporu olanlar için alınan aracı herkes kullanabilmektedir. Araç yurt dışından alınmışsa, sadece engelli kişinin 3. derece yakınlarına kadar kullanılabilir. H sınıfı ehliyetle alınan %40 altı engelli vatandaşların araçları ise sadece engelli vatandaşın kendisi tarafından kullanılması zorunludur, başka şoför kullanamaz.

Yüzde 40 Engelli Araç Alım Şartları Nedir?

Engelli raporunda belirtilen ortopedik engel oranı %40 ve üzerinde olan engelli bireylerin bu istisnadan faydalanabilmesi için; kişinin engeline özel aksam ile hazırlanmış aracını kendisinin kullanmasına engel bir durumun olmadığı açıkça belirtilmiş olmalıdır. Ancak bu koşulla ÖTV muafiyetinden faydalanarak araç sahibi olabilir ve bu araçları kendileri kullanılabilirler.

  • Araç engeli üzerine alınıyor olsa da, tüm işlemler engelli adına yapılmalıdır
  • Engelli vatandaşın A veya B ehliyete sahip olması gerekiyor. A veya B ehliyet engelin durumuna göre veriliyor. (H Ehliyet Uygulaması kalktı)
  • Satın alınan aracın engellinin kullanımına uygun tertibatta hazırlanması gerekiyor.
  • Aracın sadece engelli tarafından veya alırken engellinin seyahati için izin verilen şahıs tarafından kullanılması gerekiyor.
  • Yüzde 40 engeli olan vatandaşın herhangi bir uvuz kaybı olması şartı aranıyor. (ortopedik engel)

Yüzde 90 Üzeri Engelli Sıfır Araç Alma Şartları Nedir?

2018’de yürürlüğe giren yeni yasaya göre engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler ÖTV’den muaf olarak bir otomobil sahibi olabilirler. Bu bireylerin araç kullanmasının mümkün olmadığı durumlarda, 3. dereceye kadar yakınları da B sınıfı bir ehliyet sahibi olmak kaydıyla, engelli bireye ait bu araçları kullanabilmektedirler. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %90 ve üzeri engel sahibi bireylerin raporlarında, araç kullanmalarına engel bir durumlarının olmadığının belirtilmesi ve A-B (engelli Ehliyeti) sınıfı ehliyet sahibi olmaları kaydıyla, kendilerinin de bu araçları kullanmaları mümkündür.

Kanun sizi engelli yakını şoförü olarak tanıyacağı için hem ÖTV hem de KDV indirimden yararlanarak sıfır araç satın alabilirsiniz. Üstelik %90 ve üzeri için ÖTV indirimi çok ama çok daha fazladır. Buna göre %90 yada üstü bir engelli üzerinden alacağınız sıfır araç için %0 olarak ÖTV ödersiniz. KDV indirimi ise yine %40 ile 89 arası engelli raporlu ile aynı olup %15.24 civarlarındadır. Peki %90 ve üzerin engelli raporluları için şartlar nelerdir.?

  • %90 engele dair sağlık raporu sureti
  • A veya B sınıfı sürücü belgesi gerekmez.
  • Trafik sicil işlemlerinde engelli aracı olduğuna dair işlem yapılması
  • Engelli aracını kullanmaya yetkili kılınan şahsın sürücü belgesinin bulunması
  • Engelinin vasi kararıyla vesayet altına altına alınmış olması (Sulh Hukuk Mahkemeleri)

Engelli Aracı ÖTV İndirimi Hesaplama 2021

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 29.12.2020 tarihinde, 31349 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’ne göre, 1.1.2021 tarihi itibariyle Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’den muaf şekilde satın alınabilecek olan otomobillerin motor silindir hacmine bakılmaksızın, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve diğer her türlü vergiler dahil bedellerinin 330.800 TL’nin altında olması gerekmektedir.

Engelli Ehliyetleri Hakkında Resmi Gazete Metni

“H” sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir. Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.KAYNAK

Yüzde 40 özürlü raporu ile araba alabilirmiyim?

Evet %40 engelli raporu ile araç alabilirsiniz. Ancak ortopedik engel şartı mevcuttur.

Yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak mümkün mü?

%40 ile %90 arasında engelli raporu olan vatandaşlar araç alabilirler.

Engelli araç almak için rapor yüzde kaç olmalı 2021

engelli araç almak için rapor yüzde 40 ile yüzde arasında 90 olmalıdır.

Engelli araç limiti 2022

2022 yılı için engelli araç limiti eğer değişiklik olmaz ise 330.800 TL’dir.

Engelli araç limiti ne zaman artacak?

Şuan üst limitinin 750 bin TL. olacağı söyleniyor ancak bunun için bir tarih verilmedi.

2021 engelli araç limiti Resmi Gazete güncellemesi

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201229M1-2.htm sayfasından ilgili mevzuata ulaşabilirsiniz.

Engelli araç sahibi vefat ederse yapılacaklar neler?

Engelli vatandaşın devletin sağladığı ÖTV indirimi ile araç satın alması sonrasında herhangi bir sebeple vefat etmesi durumunda engelli aracı, hayatını kaybeden engelli kişinin ailesine pay edilir. Bu videoda ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.